חובות אבודים

חובות אבודים הם מציאות כלכלית קשה המטרידה עסקים רבים, ולא משנה אם הם קטנים או גדולים. חוב אבוד מוגדר בתור חוב שלא סביר שייגבה כתוצאה מקשיים כלכליים של הלקוח, פשיטת רגל, בריחה מהמדינה או היעדר נכסים. מצב זה עלול להוביל להפסדים כספיים ולפגיעה בתזרים המזומנים, ואף להשפיע על דירוג האשראי של העסק. במאמר זה נסביר מהם חובות אבודים, מהם הגורמים להם ומתי כדאי לפנות לייעוץ מקצועי.

מהו חוב אבוד ומדוע הוא חשוב?

חוב אבוד הוא מונח המתייחס להלוואות או ליתרות חוב שלא ניתן לגבות מכיוון שהלווה הגיע לחדלות פירעון או אינו מסוגל כלכלית לעמוד בתשלומים. על קצה המזלג, כאשר עסק מעניק שירות או מוצר ללקוח ולא מקבל תשלום לאחר פרק זמן סביר, במקרים מסוימים יוגדר הסכום שטרם נפרע בתור חוב אבוד. כדי להבטיח שהדוחות הכספיים של החברה ישקפו תמונת מצב מדויקת עד כמה שאפשר של מצבה הכלכלי, יש צורך להכיר ולדעת לחזות חובות אבודים. ניקח לדוגמה חברה המספקת אשראי ללקוחות. החברה מתבססת על נתונים מהעבר ומעריכה שכ-2% ממכירות האשראי השנתיות שלה יהפכו לחובות אבודים. אומדן זה ישמש אותה לאחר מכן לכיסוי של החובות האבודים שהולכים להיווצר לה ועוזר לה להיות מוכנה למקרים עתידיים של חובות אבודים פוטנציאליים.

האם חוב אבוד הוא הוצאה או הפסד?

אנשים רבים תוהים אם חוב אבוד הוא הוצאה או הפסד. התשובה אינה פשוטה לחלוטין, אך לרוב, חוב אבוד נחשב להוצאה. הסיבה לכך היא שהיא משפיעה ישירות על הרווח הנקי של החברה בדוח רווח והפסד באמצעות הוצאות חוב אבוד. עם זאת, הוא מייצג גם הפסד במונחים של עלות ההזדמנות של כספים שניתן היה להשתמש בהם באופן פרודוקטיבי במקום אחר.

מה ההבדל בין חובות אבודים עסקיים לבין חובות אבודים לא עסקיים?

חובות אבודים עסקיים נובעים מפעילות עסקית רגילה, בעיקר ממכירות באשראי ללקוחות. עורך דין חדלות פירעון בחיפה או במקומות שונים בארץ יכול לספק הדרכה מקצועית בנוגע להחזר חובות עסקיים, וכן ללוות עסקים בתהליך חדלות פירעון במקרים מורכבים. לעומת זאת, חובות אבודים שאינם עסקיים יכולים להיות הלוואות אישיות שלא הוחזרו לאחר שניתנו לחברים או לבני משפחה. חשוב להבחין בין השניים מכיוון שלכל אחד מהם יש השלכות מס וחשבונאות שונות. חובות אבודים עסקיים עשויים להיחשב כהוצאה מוכרת לצורכי מס, בעוד שחובות אבודים לא עסקיים לא. רישום של חובות אבודים עסקיים נעשה באופן שונה מרישום של חובות אבודים לא עסקיים.

האם ניתן לצפות חובות אבודים מראש?

חיזוי של חובות אבודים הוא אינו מדע מדויק, אבל בהחלט אפשר לעשות כמה דברים כדי להפחית את הסיכון. יש פעולות שונות העשויות להפחית את הסיכון לחובות אבודים, כמו למשל לבצע ניתוח מעמיק של היסטוריית האשראי, לשמור על יציבות פיננסית ועל יכולת החזר של לקוחות פוטנציאליים, לעקוב אחר תשלומים ולנטר את תזרים המזומנים. בנוסף, כדאי ללמוד איך לזהות איחורים ודפוסי תשלום חשודים, ליצור תוכנית גבייה אפקטיבית ואף לרכוש ביטוח אשראי המכסה חלק מההפסד במקרה של חוב אבוד. קיימות טכנולוגיות שונות היכולות לסייע לצפות חובות אבודים בעזרת ניתוח נתונים היסטוריים וחישוב ההסתברות להיווצרות חובות אבודים. כדי להעריך את הסיכונים ולהתמודד עם חובות אבודים – כולל הסדר חובות במקרים מורכבים – יש צורך לשתף פעולה עם גורמים מקצועיים כמו יועצים פיננסיים ועורכי דין.

איך מתנהלים עם חובות אבודים?

התמודדות עם חובות אבודים מתחיל ברישום מדויק, וקיימות שתי שיטות עיקריות לשם כך: שיטת המחיקה הישירה ושיטת הקצבה. בשיטת המחיקה הישירה מוציאים את החוב ישירות מספרי החברה, ואילו בשיטת הקצבה יוצרים הפרשה לחובות אבודים לאורך זמן. שתי השיטות כרוכות בחיוב חשבון הוצאות חוב אבוד וזיכוי חשבונות החייבים, כך שהן מוציאות את הסכום הבלתי ניתן לגבייה מדוחות החברה. תהליך זה מאפשר מעקב מדויק אחר הפסדי האשראי בפועל שנגרמו במהלך תקופה מסוימת.

היכן מדווחים החובות האבודים בדוחות הכספיים?

הוצאות חוב אבוד מדווחות בדו”ח רווח והפסד בתור הוצאה תפעולית, מה שלמעשה מקטין את הרווח הנקי של העסק. הן משפיעות גם על המאזן, ובו הן מקטינות את חשבונות החייבים (הסכומים הצפויים להתקבל מלקוחות) ואת ההון העצמי של הבעלים. הסיבה לכך היא שלאחר התחשבות בהוצאות אלו, הרווח הנקי נמוך יותר.

תפקידו של נוטריון בחובות אבודים

במקרה של חובות אבודים נוטריון יכול לעזור לעסקים להבין את זכויותיהם ולנהל את החוב בצורה נכונה. הוא יכול לאמת מסמכים הקשורים לחוב, כמו הסכם הלוואה או שטר חוב, וכך להגן על העסק מפני טענות של זיוף או חתימה תחת לחץ. הנוטריון גם יכול לאשר מסמכים שבהם העסק מצהיר על מצבו הכלכלי ועל חוסר יכולתו לגבות את החוב, והם יכולים לשמש את העסק בהליכים משפטיים הקשורים לחוב. במקרים מסוימים נוטריון יכול גם לייצג את העסק בבית המשפט בהליכים הקשורים לחובות אבודים. חשוב לציין שנוטריון אינו יכול לבטל חובות או למחוק אותם, אבל כן לעזור לעסק להגן על זכויותיו ולנהל את החוב בצורה נכונה.

לסיכום

חובות אבודים הם אחד מגורמי הסיכון החשובים בכל עסק, וניתן לצמצם את הפגיעה הכלכלית ברגע שמבינים את הסיבות להיווצרות החובות האבודים ואת הדרכים להתכונן אליהם מראש. זהו נושא שכל עסק חייב להשקיע בו את המשאבים הנדרשים להתמודדות, וכך למעשה לשמור על היציבות הפיננסית של העסק.

נגישות

שליחת מסמכים לנוטריון

צרפו את המסמך הרצוי והשאירו פרטים נוספים. התרגום יתבצע על ידי עו"ד ונוטריון ובמידת הצורך יצור עמכם קשר להשלמת מידע נוסף. למען הסר ספק, הרמה המקצועית של השירות וזכויותיכם כלקוחות נשמרת גם כאשר המסמכים נשלחים כאן.

וקטור מאזניים
נוטריון אונליין זמין עכשיו!